Hoe kan Keuzebegeleiding Pensioen u helpen?

U kunt bij ons kiezen uit twee diensten. Enerzijds kunnen wij u begeleiden bij het maken van keuzes rondom uw pensioendatum. Anderzijds kunnen wij op elk gewenst moment een financieel plan voor u opstellen. Hieronder leest u meer over deze twee varianten. 

Variant 1: Keuzebegeleiding pensioendatum

Naast de mogelijkheid om eenmalig een hoog bedrag te ontvangen, kunt u bijvoorbeeld ook kiezen om uw pensioendatum uit te stellen. Ook zijn er mogelijkheden om een bepaalde periode te kiezen voor een lagere of juist hogere uitkering. Wij nemen graag alle mogelijkheden met u door.
 
Vervolgens kunnen wij uw totaalinkomen vanaf pensioendatum inzichtelijk maken. Daarbij nemen wij al uw inkomsten mee, zoals uw (toekomstige) AOW-uitkering, pensioenopbouw (bij meerdere) pensioenuitvoerders, lijfrente polissen, etc.

Daarna laten wij de financiële consequenties zien van een eventueel te maken keuze. Dan ziet u de hoogte van uw totaalinkomen vanaf pensioendatum. U kunt dan bepalen of deze inkomsten hoog genoeg zijn om aan uw verwachte uitgaven te voldoen. 

Ontvangt u een toeslag van de overheid?

En heeft u interesse om eenmalig een hoog bedrag te ontvangen, dan is het belangrijk om de financiële gevolgen hiervan te zien. Uw toeslag kan vervallen en een eventuele terugvordering kan volgen. Ook kan de keuze voor een eenmalige uitkering leiden tot het betalen van extra belasting.
Wij geven u graag een duidelijk inzicht in deze gevolgen.
 
Inhoud keuzebegeleiding pensioendatum
- Inventariseren wensen en doelstellingen deelnemer;
- Uitleg geven over de mogelijke pensioenkeuzes;
- Inzichtelijk maken van
     - het totale pensioeninkomen;
     - de gevolgen van bepaalde keuzes op de levenslange pensioenuitkering;
     - de gevolgen van een combinatie van keuzes;
- Extra aandacht voor ‘bedrag ineens’;
- Samen doorlopen van de digitale keuzeomgeving van de pensioenuitvoerder.

Afspraak maken

Variant 2: Financieel plan

Een financieel plan is een overzicht van uw huidige en toekomstige financiële situatie. 
Uw inkomen, uitgaven en vermogen worden doorberekend naar de toekomst toe. 
In dit plan wordt rekening gehouden met meerdere scenario’s, zoals verschillende uitkomsten van uw toekomstige pensioenuitkering en verschillende inflatiecijfers. Hierdoor krijgt u een zo goed mogelijk beeld van uw financiële toekomst. U kunt dan zien of uw wensen en doelstellingen behaald kunnen worden. En u kunt bijsturen waar dat nodig is.
 
Daarnaast worden de huidige risico’s van overlijden, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid in beeld gebracht. Met het inzicht dat hierdoor ontstaat kunt u actie ondernemen en zorgen dat er voldoende inkomen zal zijn.
 
Dit soort vragen kunt u met een financieel plan beantwoorden:
- Hebben mijn nabestaande(n) voldoende inkomen als ik overlijd?
- Kan ik in de toekomst mijn huur- of hypotheeklasten blijven dragen?
- Kan ik eerder stoppen met werken?
- Kan ik bijdragen in de kosten van een studie van mijn kinderen?

Waarom een financieel plan?

Financiële planning wordt steeds belangrijker. Er komt namelijk steeds meer financiële verantwoordelijkheid bij de burger te liggen. Enerzijds vanwege de vergrijzing. Hierdoor zijn er steeds minder werkenden die de stijgende AOW- en zorgkosten van de ouderen moeten bekostigen. Dit is geen houdbare situatie, waardoor er nu en in de toekomst maatregelen nodig zijn. De stijgende AOW-leeftijd is hier een voorbeeld van.
 
Anderzijds vanwege de aanpassing van het Nederlands pensioenstelsel. Er zal geen sprake meer zijn van een gegarandeerde pensioenuitkering. Uw pensioen zal meer afhankelijk worden van het resultaat op de financiële markten. De hoogte van uw pensioen wordt daardoor minder voorspelbaar. Het risico van een lagere pensioenuitkering komt bij u te liggen. Hoe hoog zal uw pensioenuitkering zijn? Het is aan te raden rekening te houden met verschillende scenario’s. Gelukkig zijn er ook oplossingen, waaronder het op fiscaal voordelig manier opbouwen van extra pensioen.
 
Door een financieel plan krijgt u inzicht in het grotere plaatje. U kunt vervolgens bijsturen richting uw wensen en doelstellingen. Zo krijgt u grip op uw financiële toekomst. En door het voor uw nabestaande(n) goed geregeld te hebben krijgt u een gevoel van rust.

Hoe werkt dat?

Tijdens ons eerste gesprek bespreken wij uw wensen en doelstellingen met betrekking tot uw toekomst. Heeft u bepaalde dromen? Wilt u misschien eerder stoppen met werken? 
Vervolgens verzamelen wij samen informatie omtrent uw inkomsten, uitgaven en vermogen. Daarna gaan wij aan de slag met deze informatie. Wij brengen uw huidige en toekomstige financiële situatie in beeld. Wij bekijken vervolgens welke risico’s u loopt en welke kansen er voor u liggen.
Tijdens ons tweede gesprek bespreken we de uitkomst van mijn analyse en krijgt u het financieel plan overhandigd. Hiermee krijgt u inzicht in uw financiële toekomst en kunt u waar nodig bijsturen. Tevens ziet u wat u al goed geregeld heeft en welke risico’s u loopt. 

Afspraak maken

Wat kunt u verwachten van Keuzebegeleiding Pensioen

Helder inzicht

Duidelijke uitleg

Persoonlijke aandacht

Share by: